Śrī Durvāsapāda

Dvādaśāksara-mantra„Om Namo Bhagavate Vasudevāya”

Dvādaśākṣara-mantra (ॐ नमो भगवते वासुदेवाय)

/Śrīmad Bhāgavatam 4.8.54/

 Az Észak-nyugati égtájhoz tartozó Mahāpuruṣa mind a lelki, mind az anyagi univerzum képviselője, melynek spirituális középpontját a Hold reprezentálja.
A Hold az időmérő, vagyis az időszakos ismétlődés szimbóluma. A Hold a mitológiákban úgy szerepel, mint az első halott és az első feltámadó halott: az időmérés – megjelenés és eltűnés ciklikussága alatt – az örök visszatérés ígérete.
A ritmikusság Hold által kifejezett szimbolizmusa ugyanakkor nem polemikus, hanem szintetikus: ugyanis a Hold egyszerre fény és homály, létezés és nemlétezés, forma és látens állapot, élet és halál, teremtés és pusztítás szimbóluma.Mantrája a következő:

„Om Namo Bhagavate Vāsudevāya”Jelentése:

Ó, Uram, az Istenség mindent átható személyisége, felajánlom tiszteletteljes hódolatomat neked.”Az OM jelentése: – A Legfőbb Úr hang inkarnációja (Sabdabrahman)

A Namo jelentése: - Teljes hódolat.

A Bhagavate jelentése: - Intim kapcsolatban az Istennel és az egész világegyetemmel.

 

A Vāsudevāya kifejezés a minden élőben jelenvaló, az istenek belső gazdagságát jelenti, aki mindenütt lakik, s az istenek szívében lakozó. Indiában ezt a kifejezést használják Visnura, Krsnára és Śivára az egységük kifejezésére.

 A Tantrikus kapcsolatTantrikus Chandra mantramOm shraam, shreem, shraum sah chandraya namahaA Hold hatalmába tartoznak különféletesti fájdalmak, és betegségek, így a mentális megbetegedések, feszültségek és a légzéssel kapcsolatos betegségek is. A megpróbáltatások idején a Hold energiája ad erőt, ha megfelelően kezeljük. Akkor is segít a Hold Śaktija, ha kapcsolati problémákkal küszködünk, és érzelmi zavaraink vannak. A Hold Śakti erősíti az érzékenységet, mintha különleges szenzorjaink lennének, fogékonnyá tesz minket az együttérzésre, és a mások iránti gondoskodásra, segítségre.


Az ezüst bársonyos fényével a Hold beteríti a tájat, mint egy szerető, gondoskodó anya, aki tudja, hogy mi a jó a gyermekének. Így válik nőiessé a Hold, s így közelíthető meg az isteni anya (Uma), a remény és a meditatív figyelés révén. Az ember által elérhető legmagasabb szeretet útja ez.
Ahol én feltétel nélkül szeretlek téged, mint ahogy a jó anya feltétel nélkül szereti gyermekét. Az isteni anya iránti szeretet útján közelíthető meg a Legfelsőbb Isteni Személy, mivel a Hold ebben az értelemben a Valóság tükörképeként jelenik meg, mint Śiva és Śakti.A tantrikus tradícióban, Visnu avatárját, Krsnát, Kāli fekete aspektusaként tartják számon. Krsnát Syāmasundara-nak is nevezik, ami azt jelenti, „feketés színű”, ami nem is csoda, hiszen maga a Krsna név vagy kifejezés is ugyanezt jelenti. De önmagában a Syāma egy kékes árnyalata, ezért az eredeti formájának is tekintik. Éppen ezért a bal oldali (Vāma) tantra szerint magnetikus, nőies, vizuális és emocionális természetű. A Vāma szanszkrit szó, melynek jelentése; „aki a baloldalon ül”. Mint a házasságban a nő, aki férje mellett a baloldalon helyezkedik el. De a Vāma az īdát is jelenti, mivel a prānikus légzésszabályozáskor a belégzés a ball orrlyukon történik, mint cselekvő és teremtő aktivitás. A belégzés az élet kezdeti stádiuma, ami beindítja a dinamikus kozmikus működést. Az īda nādī a bal oldali csatorna. Lunáris (Hold-jellegű) energiát hordoz.


Indiában az egyik legnépszerűbb hindu vallási ünnep a Krsna Jayantī, melyet két napon keresztül ünnepelnek. Dél- Indiában szept. 1-én míg Észak -Indiában, szeptember 2-án ünneplik. Srī Visnu istenség 8. megtestesülésének Krsna születésnapja is egyben.

 

Hari Om